Assessorament Multimèdia a Osona. Hosting, Web i xarxes, Social Media, Publicitat, Comunicació, Disseny gràfic, Disseny web, Fotografia, Vídeo, Venda Online.

Les pors dels nous dissenyadors freelance.

Les pors dels nous dissenyadors freelance.

By in articles, assessoria multimèdia, cartells, comunicació, currículum visual, disseny gràfic, imatge de marca, indentitat corporativa, logotip, packaging

Quines són les teves pors i com superar-les

Em llanço a la piscina i em faig Dissenyador Freelance pel meu compte? Tindré clients? Cobriré les despeses del mes que ve? I si el client no accepta el pressupost perquè m’he passat amb el preu? Li agradarà la meva proposta al client? Seré prou bo/bona per cobrar per això? Cobraré el treball o em quedaré sense veure un euro? I si el client no queda satisfet amb el meu treball?
Quanta pressió! Quin estrès!


Totes aquestes qüestions són la cara “lletja” del món del freelance. La por és una reacció natural. Estàs sortint de la teva zona de confort. Estàs coneixent un món nou i aprenent, de vegades, a força de cops. I començar alguna cosa nova sempre requereix molta energia. Però anar superant tots aquests petits sots t’ajuden a apropar-te al teu estil de vida somiat i a convertir-te en un bon professional.


Tots aquests dubtes, pors i incerteses les hem viscut tots en la nostra pròpia pell. Tots ens hem sentit insegurs molts cops parlant de diners i pressupostos amb clients i donant valor a les nostres feines o “venent” una proposta. Ser freelance és difícil i més si estàs només treballant a la teva casa davant de l’ordinador. Als inicis un no té experiència en negocis en solitari i qualsevol decisió per molt petita que sigui pot provocar una paràlisi completa per culpa de la por a no saber com fer les coses.
La incertesa i la por apareixen per una raó: la inseguretat que tens sobre el que estàs fent. La qüestió és que acabes els teus estudis de disseny i no saps ni com posar preu i donar valor (encara més important això segon) al teu treball perquè no tens experiència en temes financers, empresarials i/o de tracte amb clients.
Però no tot es redueix a termes financers, una gran part de les pors de ser Freelance vénen d’aquí, per la incertesa que genera no saber on estaràs dins d’un any ni si el mes que ve t’haurà sortit algun projecte en el qual treballar per cobrir despeses i tenir un sou decent però la por a què diran també existeix i passa factura.
L’autoexigència i el perfeccionisme moltes vegades fan que pensem que el nostre treball no és prou bo i si a sobre et topes amb un client “complicat” pot ser que t’ho acabis portant al terreny personal i t’acabis qüestionant si de debò has triat la professió adequada i si vals per al disseny.

Com no volem que això passi sinó que volem ser feliços com a dissenyadors emprenedors, tenir les regnes del nostre treball i que no ens afecti la part negativa (en la mesura del possible) a la nostra vida personal anem a intentar donar resposta a algunes de les pors típiques pels quals tots hem passat treballant com a Dissenyadors Freelance.

T’avanço que la clau és estar i sentir-se preparat:

I si no aconsegueixo clients?

Gràcies a internet tenim un gran aparador per al nostre negoci obert per als nostres clients 24 h al dia. Hi haurà mesos que tindràs molta càrrega de treball per a clients i uns altres que sembli que s’han esfumat tots. Et diré una cosa: Diversifica. No tanquis portes a treballar per a clients únicament: dóna formació, crea recursos gràfics o plantilles per vendre en marketplaces com Envato, ofereix consultoria a empreses, desenvolupa alguna eina o aplicació… En definitiva, busca altres maneres de generar ingressos que no depenguin únicament de les teves hores treballades per a clients o projectes puntuals.

I si no em paguen?

Almenys assegura’t que et paguen la meitat: Demana un avançament. Fes-ho des del primer dia. Deixa-ho clar als teus pressupostos: el 50% del total es paga abans de començar. No tinguis por a cobrar pel teu treball: que t’agradi el teu treball no implica que hagis de fer-ho gratis. Tot el contrari, quan t’agrada el que fas, ho fas millor i de major qualitat. La qualitat es paga.

I si no estic cobrant el que deuria?

Pot ser que estiguis deixant molt valor sobre la taula i a sobre creguis que estàs cobrant car. Potser no tens clar el valor que té el teu treball i poses els teus preus llançant un dau a l’aire. La inseguretat que et provoca no estar convençut dels teus preus i no saber si estàs cobrant un preu just, la pots traslladar als teus clients i això no és bo.

I si em bloquejo en un projecte i no sé com dur-ho a terme?

Els bloquejos creatius són molt comuns dins de la nostra professió. La pressió dels temps de lliurament poden fer que et quedis en blanc. Un projecte que no et motivi pot ser que a més et faci ajornar el seu començament fins al límit i després no tinguis temps suficient per dissenyar una mica de qualitat per culpa de les presses d’última hora.

I si el client no està satisfet amb el meu treball?

Aquesta por a l’e-mail o la trucada del client posterior a l’enviament de la teva proposta… Et sona? A nosaltres sí.
El Briefing Creatiu és la teva arma secreta. T’ajudarà a encertar en un 90% sobre la idea que tingui al cap. Els ajustos són necessaris i habituals durant el procés de treball però serà gairebé impossible que rebutgin la teva proposta i hagis de començar de zero si han deixat ben detallats els requeriments del treball en un Briefing.
Així i tot, si un client no queda satisfet encara que ho intentis i ho tornis a intentar, no t’ho portis al terreny personal. Intenta mirar-ho amb perspectiva. És un cas puntual, no té per què determinar la resta de la teva carrera. Pots aprendre d’això, identificar què va sortir malament i corregir-ho per a un futur cas similar. No té per què ser culpa teva, cada situació té mil circumstàncies que l’envolten.

I si no sóc prou bo com a dissenyador?

Tots hem passat per una petita crisi professional. Sentir-nos estancats i mediocres. Saps per què? Perquè molts cops es dissenya a tot córrer per treure el treball ràpid, sense innovar ni aprendre coses noves.
Fer els teus dissenys en manera robot sense intentar aprendre coses noves et convertirà en un dissenyador desfasat i desmotivat. Forma’t, recicla’t, aprèn noves habilitats i mantente actualitzat i actiu.

Registra’t en plataformes com Video2brain, una plataforma online amb cursos de Disseny molt acurats.

I si no estic segur de si ho estic fent bé?

En començar en aquesta aventura com a Dissenyadors Freelance, vaig decidir instal·lar-me treballant des de casa i més tard en un local propi. Molts cops és gratificant treballar des de casa o al teu propi local sol però ambdues opcions tenen els seus avantatges i inconvenients, és important també estar envoltat per altres companys emprenedors, encara que no siguin dissenyadors, resols dubtes, demanes i dónes consells, sol·licites feedback si no estàs convençut d’algun disseny abans d’enviar-ho al client i per això seria bo que intentis treballar en manera Coworking al teu local o a un local dedicat expressament. Encara que pot ser un arma de doble tall, perquè si et topes amb un client tòxic, pots acabar generant mal ambient a l’oficina per les queixes constants, i no volem que això passi (i de vegades pansa, t’ho asseguro). Si treballes en solitari, el millor és que trobis un suport extern per poder parlar dels teus dubtes i frustracions en el teu dia a dia: un blog com aquest, un grup de disseny en Facebook o Linkedin, un fòrum creatiu com Domestika, familiars i amics…

Aquestes han sigut algunes de les pors de tots els que hem començat com a dissenyadors freelance. No dubtis mai en demanar ajuda i en posar-te en contacte amb més gent en la teva situació, no estàs sol.

Fes el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

seven − two =

Pin It on Pinterest

Share This