Assessorament Multimèdia a Osona. Hosting, Web i xarxes, Social Media, Publicitat, Comunicació, Disseny gràfic, Disseny web, Fotografia, Vídeo, Venda Online.

Definició i exemples de sistemes CMS: Content Manager System (Sistema gestor de continguts).

Definició i exemples de sistemes CMS: Content Manager System (Sistema gestor de continguts).

By in analítica web, articles, assessoria multimèdia, botiga online, comunicació, disseny web, gestió de webs i continguts, newsletters, posicionament, seo, web

Definició i exemples de sistemes CMS: Content Manager System (Sistema gestor de continguts).

Una pregunta bàsica que ens han fet alguna vegada és: Què és un CMS?

Intentarem en aquest article donar una definició ràpida de CMS i alguns exemples de sistemes CMS utilitzats per fer pàgines web.

CMS són les sigles de Content Management System, que es tradueix directament al català com a Sistema Gestor de Continguts. Com el seu propi nom indica, és un sistema que ens permet gestionar continguts. En línies generals, un CMS permetria administrar continguts en un mitjà digital i per al cas particular que ens ocupa, un CMS permetria gestionar els continguts d’una web.

Dit d’una altra forma, un CMS és una eina que permet a un editor crear, classificar i publicar qualsevol tipus d’informació en una pàgina web. Generalment els CMS treballen contra una base de dades, de manera que l’editor simplement actualitza una base de dades, incloent-hi nova informació o editant l’existent.

Un diari digital per exemple, les seves notícies han ser actualitzades diàriament o diverses vegades per dia, on a més, les persones que editen la informació no tenen coneixements d’informàtica. A aquests redactors se’ls ha de facilitar el treball mitjançant una eina que els permeti pujar informacions a la web i classificar-les perquè apareguin en el lloc correcte. Per descomptat que aquestes persones no han de preocupar-se amb el codi de la pàgina ni les particularitats de programació de la plataforma on estigui allotjada la web. Ells només han de concentrar-se a escriure les notícies o qualsevol tipus de continguts i després pujar-les a la pàgina per un sistema intuïtiu i ràpid. Una vegada publicades i classificades, les informacions han d’aparèixer a la pàgina web automàticament, en els llocs on hagi decidit l’editor.

Una eina CMS generalment contindrà una interfície basada en formularis, als quals habitualment s’accedeix amb el navegador, on es poden donar d’alta els continguts fàcilment. Aquests continguts després apareixeran a la pàgina en els llocs on s’ha indicat en donar-los d’alta. Per tant, un CMS estarà compost de dues parts, un back i un front, sent el back la part on els administradors publiquen les informacions i el front la part on els visitants visualitzen les mateixes.

Classificació de CMS:

Al món dels CMS hi ha centenars de possibilitats i de variants, ja sigui per les seves funcionalitats, casos d’ús o per les tecnologies que s’utilitzen per crear les infraestructures per a la publicació i visualització de continguts.

Una primera classificació de CMS es podria donar entre sistemes propietaris i no propietaris. Diguem que un sistema propietari és el primer exemple que podem trobar de CMS, ja que són eines creades a mida per actualitzar una pàgina web.
Qualsevol pàgina que s’hagi creat i inclogui un sistema per actualitzar-la a través de formularis, o qualsevol interfície que faciliti la publicació, és un sistema CMS.
En els inicis de la web no existien sistemes CMS, comercials o gratuïts, per gestionar els continguts dels llocs, per la qual cosa s’havia de programar un sistema per poder actualitzar-la ràpidament, propi per a aquesta web. Per exemple, www.factoriadengeni.com té un CMS propietari, desenvolupat pels creadors del lloc. D’altra banda, tenim els CMS no propietaris i que són sistemes que s’han desenvolupat per empreses o institucions i que es posen a disposició perquè siguin utilitzats per a la creació de qualsevol tipus de pàgina web. Aquests CMS no propietaris són, en molts dels casos, completament configurables, és a dir, que serveixen per produir qualsevol tipus de web amb qualsevol classificació de seccions i continguts.
Nota: Altres classificacions assenyalen que els sistemes propietaris són aquells que són comercials, dit d’una altra forma, creats per una empresa i que s’ofereixen per al seu ús en webs, subjectes a la compra d’una llicència. En aquesta manera d’entendre la classificació de CMS, els gestors de continguts de pagament serien sistemes propietaris, encara que no s’hagin fet a mesura per a una web específica, sinó que serveixin para per desenvolupar qualsevol tipus de projecte. Els sistemes propietaris, en aquest cas, estarien en contraposició amb els sistemes CMS gratuïts.

Una altra manera de classificar els CMS seria en funció de la utilització dels mateixos, ja sigui per crear una web empresarial, una publicació com a revista o periòdic, un blog, un sistema i e-learning, un Wiki, una tenda, fòrum…

Exemples de CMS:

Vignette: http://www.vignette.com/es
És un sistema CMS comercial, que dit sigui de pas, bastant car. És important comentar-ho per ser el primer sistema CMS comercial que va aparèixer al mercat.

Drupal: http://drupal.org/
Un dels CMS més populars, en aquest cas gratuït i open source. Creat en PHP i amb possibilitat d’utilitzar diverses bases de dades diferents, per defecte MySQL.

Mambo: http://www.mamboserver.com/
Un sistema CMS lliure i gratuït, creat en PHP.

Joomla!: http://www.joomla.org/
És un CMS de codi lliure, també creat en PHP. Sorgeix com una millora o ampliació de Mambo.

WordPress: http://wordpress.org/
El CMS per a la creació de blogs per excel·lència. El més utilitzat i el millor valorat, també creat en PHP i gratuït.

OsCommerce: http://www.oscommerce.com/
El sistema gestor de continguts de codi lliure, per a la creació d’una tenda més conegut i utilitzat.

De moment, deixem per aquí aquesta introducció als sistemes CMS, esperant poder haver aclarit els dubtes inicials sobre el que són els sistemes de gestió de continguts. Aviat esperem publicar més detalls sobre CMS per ajudar a la seva elecció i configuració.

Fes el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

twelve − one =

Pin It on Pinterest

Share This