Assessorament Multimèdia a Osona. Hosting, Web i xarxes, Social Media, Publicitat, Comunicació, Disseny gràfic, Disseny web, Fotografia, Vídeo, Venda Online.

El Festival Loy Krathong, tot un espetacle de llums.

El Festival Loy Krathong, tot un espetacle de llums.

By in fotografia, General, localitzacions

Loy Krathong (o Loi Kratong, tailandès ลอยกระทง) és un festival que se celebra anualment en tota Tailàndia. Té lloc en la nit de lluna plena del dotzè mes del calendari lunar tradicional tailandès; al calendari occidental ve a coincidir normalment amb la del mes de novembre.bild_030

”Loy” significa “surar”, el “Krathong” és una bassa d’al voltant d’un pam de diàmetre, fabricada tradicionalment amb una secció del tronc del plataner (tot i que actualment utilitzen sovint l’styrofoam, un material plàstic aïllant), decorada amb fulles de la mateixa planta, flors, lamparetes, barretes d’encens, etc. Durant la nit de lluna plena, molta gent fabrica petites basses com aquestes i les fa navegar pel riu. Els departaments governamentals, grans empreses i altres organitzacions construeixen basses molt més grans i elaborades, que prenen part en concursos. A més, durant el festival, tenen lloc espectacles de focs artificials i concursos de bellesa.

colp-1111-loykrathongmj-5112-xlEl festival probablement va tenir el seu origen en l’Índia; seria, doncs, un festival hindú similar al Diwali, en el qual es dipositen lamparetes flotants sobre el Ganges com a expressió de gratitud a la deïtat del riu per la vida atorgada al llarg de l’any.
Segons els escrits de S. M. el Rei Rama IV (1863), el festival, brahmànic a l’origen, hauria estat adaptat pels budistes tailandesos com a cerimònia en honor del Senyor Buda. A més de venerar a Buda amb les llums de les candeles de les petites basses, l’acte de fer navegar aquestes pel riu simbolitzaria la renúncia i superació de tots els rancors, mals humors i punts flacs de cadascun, a fi de començar una nova vida sense ells. Antigament, els tailandesos solien fer-se tallar les ungles de les seves mans i els cabells, fent-los surar també amb les basses, com a símbol de les parts negatives d’un mateix que es deixen enrere. Molts tailandesos creuen que deixar surar un “krathong” els proporcionarà bona sort i ho fan en honor i agraïment a la deessa de l’aigua, Phra Mae Khongkha.
krathong-loy-lodozo-com

Els concursos de bellesa que acompanyen el Festival es coneixen com a “Concursos de la Reina Noppamas”. Segons la llegenda, Noppamas va ser la consort del rei Loethai de Sukhothai (segle XIV) i la primera a fer surar “krathongs” decorats.
La tradició tailandesa del Loy Kratong va tenir el seu origen a la província de Sukhothai, si ben actualment se celebra en tot el país, sent particularment coneguts per la seva vistositat els festivals organitzats en Chiang Mai i Ayutthaya.

Fes el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

one × two =

Pin It on Pinterest

Share This